Skupaj ZA duševno zdravje

Svetovni akciji »Prekolesarimo svet« se bomo za dobro duševno zdravje in z namenom opozarjati na problem samomorilnosti pridružili tudi na Goriškem, letos prvič v okviru jesenskih dogodkov pod skupnim imenom »Skupaj ZA duševno zdravje«.

Akcija je brezplčana in namenjena vsem ljudem dobre volje. Kilomtere lahko zbirate na kateremkoli kolesu (sobno, cestno, gorsko, tricikel, monocikel, poganjalček, …). Naš cilj je v enem mesecu, s skupnimi močmi, prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Za Goriško se kolesarjenje prične 10. septembra ob 12.00 uri, ko bo v Športnem parku v Novi Gorici potekala manjša uvodna slovesnost. Na njej bomo obeležili svetovni dan preprečevanja samomora in s kolesarjenjem na osmih sobnih kolesih simbolično odprli akcijo. Sobna kolesa je za uporabo ponudil Mladinski center. V akciji sodelujejo še Mestna občina Nova Gorica, Javni zavod za šport Nova Gorica, ŠENT DC Nova Gorica, mebloJOGI in Center za krepitev zdravja Nova Gorica. Kolesa bodo v športnem parku občanom na voljo ves mesec, do zaključka akcije (10. okotber). Urnik Sobnih koles je objavljen spodaj.

Kilometre na sobnih kolesih v športnem parku bo zbirala ekipa MC-ja. Če bi radi sodelovali še kako drugače, so podrobna navodila spodaj v nadaljevanju.

URNIK SOBNIH KOLES:
Pon.-pet: 8:00 do 22:00
Sobota: 8:00 do 19:00
Nedelja: zaprto
KILOMETRE
POŠLJITE NA:
prekolesarimosvet.goriska@gmail.com

Kako sodelovati?

Kilometre lahko zbirate na sobnih kolesih Mladinskega centra Nova Gorica, ali pa sami, kjerkoli. Spodaj si preberite kako lahko sodelujete v akciji Prekolesarimo svet 2021. Prispevek regije bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali skupno število prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

 • GLEDE NA TO, OD KOD STE DOMA, BOSTE OB SPOROČANJU PRIPISALI GESLO ZA KRAJ BIVANJA:
  • GORIŠKA – za občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Brda, Kanal
  • POSOČJE – za občine Bovec, Kobarid, Tolmin
  • VIPAVSKA DOLINA – za občini Ajdovščina, Vipava
 • POSAMEZNIKI:
  Seštevek kilometrov posredujete na prekolesarimosvet.goriska@gmail.com in pripišite geslo za kraj bivanja.
 • ŠOLE:
  Kilometre zbira profesor telesne vzgoje, ki jih 1× tedensko, v ponedeljek za pretekli teden, posreduje na prekolesarimosvet.goriska@gmail.com s pripisom gesla za kraj bivanja. Prištejete lahko tudi prekolesarjene kilometre družinskih članov.
 • PODJETJA, ZAVODI, ORGANIZACIJE:
  Kilometre zbira promotor zdravja ali za to določena oseba, ki jih 1× tedensko, v ponedeljek za pretekli teden, posreduje na prekolesarimosvet.goriska@gmail.com s pripisom gesla za kraj bivanja.
 • DRUŠTVA, ZVEZE, SKUPNOSTI:
  Kilometre zbira za oseba, ki jo za to določite in jih 1× tedensko, ob ponedeljkih za pretekli teden, posreduje na prekolesarimosvet.goriska@gmail.com s pripisom gesla za kraj bivanja.
 • ZA TISTE, KI UPORABLJAJO APLIKACIJE ZA BELEŽENJE KILOMETROV:
  Na prekolesarimosvet.goriska@gmail.com pošljite posnetek zaslona (print screen) in pripišite geslo za kraj bivanja.

Držite se priporočil NIJZ za preprečevanje bolezni COVID-19, ki so objavljene tudi na www.nijz.si.

Prijava na e-hišine novice

Želite biti obveščeni o aktualnem dogajanju v e-hiši?
Za vse, ki želite spremljati, kaj se bo dogajalo pri nas in kaj
počnemo, smo pripravili e-novice, ki jih pošljemo na vaš e-naslov.

*obvezna polja