Začetki

e-Hišo je leta 2008 zasnoval in tudi finančno podprl novogoriški podjetnik Luka Manojlović. Skupina prostovoljcev je prvo zbirko poskusov s podporo Mestne občine Nova Gorica postavila v sklopu Multimedijskega centra Mostovna. Pri projektu so takrat aktivno sodelovali posamezniki prostovoljci ter taborniki Roda soških mejašev Nova Gorica.  Od oktobra 2013 pa e-Hiša deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica v centru mesta.

O projektu

Programi e-Hiše so namenjeni široki javnosti, od predšolskega pa vse do tretjega življenjskega obdobja. So dobrodošel način povezovanja praktične znanosti z učnimi vsebinami v šolah. Razvijajo jih v skladu z učnimi načrti in v sodelovanju z izobraževalno-raziskovalnimi inštitucijami v regiji in zamejstvu. Z interaktivnimi poskusi, delavnicami, eksperimentalnicami, tečaji robotike, rojstnimi dnevi v e-Hiši in s festivalom znanosti spodbujamo učenje z izkušnjo. Programi e-Hiše spodbujajo zanimanje za naravoslovje in tehniko, področji za kateri se odloča vse premalo dijakov in študentov. Sta pa to gotovo področji, na katerih temelji bodoči razvoj.

Naša vizija in poslanstvo

V februarju 2014 smo se preselili na novo lokacijo, in sicer v samo središče Nove Gorice, na Bevkov trg 8. Tako je e-Hiša, novogoriška hiša poskusov postala izobraževalno središče, ki spodbuja učenje z izkušnjo in v ta namen razvija delavnice za otroke, mlade in odrasle v obliki interaktivnih poskusov, s katerimi spodbujamo vedoželjnost, željo po učenju ter kritično razmišljanje.

Vse naše dejavnosti od ogleda poskusov v e-Hiši, eksperimentalnic, delavnic za razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti, tečajev robotike WeDo in Mindstorms, priprav in udeležbe na tekmovanju First Lego League, dnevov tehnike, Festivala znanosti Nova Gorica, rojstnodnevnih zabav v znamenju znanosti in tehnike, tehniških in naravoslovnih dni dajejo možnost, da se skozi zabavno izkustveno učenje udeleženci učijo reševati probleme, obvladovati kompleksnosti problemov in iskati inovativne rešitve.

​Nivo zahtevnosti pridobljenega znanja prilagajamo predznanju in izraženemu interesu ciljne skupine. O veliki prepoznavnosti e-Hiše, novogoriške hiše poskusov priča razširjenost delovanja v številnih krajih po Sloveniji.

Vizija razvoja e-Hiše je usmerjena v njeno preoblikovanje v znanstveni center po vzorih iz tujine, ki bi v naše okolje prinesel številne priložnosti tako na področju razvoja znanosti in tehnike, terciarnega izobraževanja, povezovanja stebrov izobraževanja in gospodarstva kot seveda na področju turizma.
Pri razvoju e-Hiše želimo tudi segati navzgor, v napredek, zato nadgradnjo e-Hiše v znanstveni center vidimo v širšem kontekstu, saj bi Novo Gorico, s svojo strateško pozicijo, ponesla v vrste turistično in izobraževalno privlačnih destinacij, ki posledično odpira vrata ne le prepoznavnosti na nacionalni ravni, pač pa tudi čezmejnemu in mednarodnemu povezovanju in prepoznavnosti.

Arhiv objav

2018

https://www.primorske.si/primorska/goriska/deset-let-novogoriske-e-hise?fbclid=IwAR0cRSa8N1YUBD7cBOBZShQ0CSiIjf0L7EduY7Jt56PqDEhUHViV4GK-lPw

https://www.primorske.si/primorska/goriska/znanost-je-lahko-smesna-vznemirljiva-in-dostopna?fbclid=IwAR0U-bucKsSG1wJ1HcpUZZRzRimNJ7gPE7rO7DJZ8SRQRCkrCPgoYGHqzlo

http://www.primorske.si/primorska/goriska/sirijo-znanost

http://www.primorske.si/primorska/goriska/lahko-bi-prerasli-ze-v-znanstveni-center

2017

https://krog.sta.si/2436001/novogoriski-festival-znanosti-prinasa-srecanje-z-znanostjo-in-znanstveniki

2016

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174428292

https://krog.sta.si/2306309/v-novi-gorici-ze-cetrti-festival-znanosti

2015

http://znanost.sta.si/2174179/novogoriska-e-hisa-pripravila-ze-tretji-festival-znanosti

2014

http://www.mc-hisamladih.si/za_najmlajse/2014111311392277

http://www.primorske.si/zanimivo/zanimivosti/osvetlili-so-svetlobo-

https://www.delo.si/nedelo/vsak-clovek-je-ze-po-naravi-znanstvenik.html

http://citymagazine.si/dogodek/festival-znanosti-v-novi-gorici/

http://www.ung.si/sl/novice/1233/sodelovanje-univerze-v-novi-gorici-in-e-hise-novogoriske-hise-poskusov/

https://www.regionalgoriska.si/novica/s-selitvijo-e-hise-v-sredisce-mesta-pricakujejo-vec-obiskovalcev

http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/V-srediscu-je-zdaj-znanost-.aspx

2013

http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/E-hisa-gre-v-novo-prestavo.aspx

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/52694034e69a7/nova-gorica-v-znamenju-prvega-festivala-znanosti

http://www.e-fronta.info/festival-znanosti-18-05.html

http://www.e-fronta.info/otvoritev-e-hiscarone-12-02.html#

2012

http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/Eksperimenti-so-zakon!.aspx

http://www.primorske.si/primorska/goriska/e-hisa-v-visji-prestavi.aspx

2008

http://www.rtvslo.si/blog/travelatix/videoposnetek-otvoritev-e-hise/16083

 

Kdo smo?

Zaposleni:

mag. Lara Brun – direktorica
Telefon:  040 234 423 ali 05 333 40 20
E-mail: lara.brun@mc-novagorica.si

Karmen Humar
Telefon: 051 350 384
E-mail: karmen@e-hisa.si

Primož Brankovič
Telefon: 051 350 386
E-mail: primoz@e-hisa.si

 

V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:

DATAINFO.SI, d.o.o.
Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor
www.datainfo.si
e-pošta: dpo@datainfo.si
telefon: +386 (0) 2 620 4 300