#FZNG2024
25. 9. – 27. 9. 2024

Rdeča nit #FZNG2024, ki se bo odvijal med 25. in 27. septembrom 2024, je Prilagoditev na ekstremne razmere – na zemlji in v vesolju! Tudi letos bodo učenci lahko pobožali eksotične živali ali pa si prvič nadeli pravo astronavtsko obleko.

e-hiša, hiša poskusov Nova Gorica, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica pripravlja tradicionalni Festival znanosti Nova Gorica (#FZNG), ki bo tudi letos tri dni potekal v stavbi Xcenter. Namen festivala je promocija znanosti, naravoslovja in tehnike v sproščenem okolju.

Predavanje / delavnica:
Ekstremni svetovi – prepoznavanje neposrednih nevarnosti

Vesoljska obleka in skafander odiseja.si

Ljudje počasi a vztrajno osvajamo vesolje in v naslednjih treh letih smo si zadali cilj ponoven naskok na Luno. V naslednjem desetletju bomo stopili na Mars. Kakšno okolje nas tam čaka?

S pomočjo mentorja Odiseja.si bodo učenci bolje razumeli ekstremno okolje Lune in Marsa ter nevarnosti, ki čakajo človeka na poti do tja in življenju na njih.

Učenci bodo spoznali vesoljsko obleko (skafander) in se preizkusili v nalogah, ki čakajo astronavte pri delu v ekstremnih vesoljskih razmerah.

Učenci bodo izvedeli več o nekaterih ekstremnih območjih na Zemlji, kjer preživijo le najbolj trdoživa bitja – ekstremofili.

Predavanje/delavnica bo namenjeno osnovnim šolam, prednostno iz Mestne občine Nova Gorica! Točen urnik bo objavljen v PROGRAMU konec avgusta.

Predavanje / delavnica:
Prilagoditev živali na ekstremne razmere

Prilagoditev živali na ekstremne razmere bioexo.si

Društvo Bioexo bo pripravilo naravoslovno delavnico v kateri otroci pobliže spoznajo določene eksotične plazilce, ki skozi evolucijo kljubujejo ekstremnim razmeram našega planeta. Med njimi boste spoznali leopardjega gekona Vinka, albino rdečerepega udava Jožeta, veliko jungelsko devo in ostale eksotične prijatelje. Večino živali se bodo učenci lahko dotaknili in se z njimi fotografirali.

Skupaj z učenci bodo mentorji ugotavljali kako so se živalske vrste razvijale in se prilagodile ekstremnim razmeram na zemlji in kaj so njihove posebnosti.

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostno iz Mestne občine Nova Gorica. Točen urnik bo objavljen v PROGRAMU konec avgusta.

Gledališka predstava za mlade:
Na Luno!

Na Luno! 
Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju.

Na Luno je predstava, ki popelje v vesolje! Namenjena je mladim v starosti od 9 do 14 let in združuje gledališko doživetje z izobraževalnimi vsebinami. Od nastanka Lune, prvega človeka, ki hodil na njej, do sodobnih vesoljskih tehnologij, ki so postale del našega vsakdana. Znanje o vesolju postaja vedno bolj vznemirljivo. Avtorji uspešnice Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost so pripravili novo pustolovščino. Gremo višje!

Ustvarjalna ekipa Društva za razvoj gledališča v izobraževanju izhaja iz sodobnih principov gledališča za mlade. Za svoje delo so ustvarjalci prejeli več nagrad.

Predstava bo namenjena širši javnosti, s prevzemom brezplačnih vstopnic na portalu Eventbrite. Število vstopnic bo omejeno! Točen urnik bo objavljen v PROGRAMU konec avgusta.