FZNG 2022
28. 9. – 30. 9. 2022

e-hiša, novogoriška hiša poskusov, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica pripravlja tradicionalni Festival znanosti Nova Gorica (FZNG), ki bo tudi letos v treh dneh potekal v Xcentru. Namen festivala je promocija znanosti, naravoslovja in tehnike v sproščenem okolju.

Letos smo vam pripravili tri predavanja in delavnice. Se vidimo na #FZNG2022!

Zvezdno poveljstvo

Planet Zemlja je v nevarnosti! Približuje se ji ogromen asteroid, ki lahko povzroči vsesplošno opustošenje. Na članih Zvezdnega poveljstva je naloga, da s svojim znanjem in iznajdljivostjo rešite naš planet in človeštvo pred usodo dinozavrov. S pomočjo zvezdnih kart, teleskopa in znanja poiščite asteroid in preprečite uničenje Zemlje. Imate 45 minut, … čas teče!

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica.

Odpiranje fizikalnih sefov

Fizikalni sefi so škatle s fizikalnimi ugankami, v katere je potrebno vdreti, oz. jih odpreti. Vsako leto v Sloveniji poteka državno prvenstvo, ki ga organizira Hiša eksperimentov Ljubljana. Kako bi se odpiranja lotili na čisto pravi tekmi, kjer bi bilo vaše glavno orodje znanje, iznajdljivost in možgančki? Na taka in podobna vprašanja boste dobili odgovor na predavanju/delavnici, kjer vam bo mednarodno uspešna ekipa iz Gimnazije Nova Gorica predstavila fizikalne sefe in vam pomagala pri vašem prvem odpiranju.

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica. V sredo, 28. 9. ob 17h, bo še eno predavanje za splošno javnost, vstopnice bodo na razpolago od 19. 9. 2022 na prej na naslovu: https://FZNG.eventbrite.co.uk.

Kako izdelati sončno celico ali zaslon?

Organske OLED zaslone danes najdemo v vsakem pametnem telefonu in sodobnem televizorju. A ste se kdaj vprašali, kako poteka izdelava takih zaslonov? Predavatelj, prof. dr. Egon Pavlica, iz Univerze v Novi Gorici (UNG), nam bo predstavil postopek izdelave posameznega elementa OLED zaslona. Organska elektronika neopazno pronica v vsakdanje življenje. Ta tehnologija nam bo momogočala vezja in elektroniko, ki bodo upogljiva, prozorna, nosljiva na telesu, se bodo tiskala na obleke, … V Laboratoriju za fiziko organske snovi na UNG se ukvarjajo z izdelavo in raziskavami organskih elektronskih elementov že od vsega začetka. Prikazali bodo tudi posamezne korake pri izdelavi organskih sončnih celic, organskih tranzistorjev in drugih elektronskih elementov.

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica. V četrtek, 29. 9. ob 17h, bo še eno predavanje za splošno javnost, vstopnice bodo na razpolago od 19. 9. 2022 na prej na naslovu: https://FZNG.eventbrite.co.uk.