e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica tudi letos, z namenom promocije pomena znanosti, naravoslovja in tehnike ter prizadevanjem, da  ponudi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo in znanstveniki od blizu v sproščenem okolju, organizira že peti Festival znanosti Nova Gorica. 

V okviru letošnjega nekoliko drugače zasnovanega festivala z znanstvenimi šovi ter razstavnim prostorom se bodo odvijale predstavitve, interaktivni poskusi, delavnice in še marsikaj zanimivega za obiskovalce vseh starosti.

​Letos bo obiskovalce vseh starosti s »KITCHEN SCIENCE« ŠOVI (kuhinjski poskusi) na odru navduševal francoski fizik in kemik Dr. Fabrice Riblet. S svojim Eksperimentalnim vrtom (Jardin experimental /http://www.jardin-experimental.com/) vas bo z  veseljem pozdravil v svojem sanjskem svetu umetnosti, znanosti, poezije in humorja.
Ker učenje ne sme biti v nasprotju z zabavo, vam bo Fabrice nudil izobraževalno zabavo. Na odru bo za vas pripravil  šov s pomočjo demonstracijskih kuhinjskih eksperimentov,  ki jih boste kasneje lahko preizkusili tudi sami doma. Na odru bo vaše zanimanje in  radovednost vzbudil s poskusi, ki ne glede na starost občinstva vedno pripeljejo do enakega rezultata: veselje do učenja.

Festivalsko dogajanje bo v petek ob 13:30, popestrila tudi ustanova Hiša eksperimentov s svojo dogodivščino Jajčkologija. Na njihovi dogodivščini boste poleg vsega ostalega izvedeli tudi kako trdna je jajčna lupinica, kako jajce potegne v steklenico in kako ga potisnemo iz steklenice.

Hiša eksperimentov je center znanosti, kjer so postavljeni eksperimenti tipa »izvedi sam«. V tujini podobnim središčem pravijo hands-on science center. Vendar Hiša eksperimentov niso samo eksperimenti. O njihovem delu in aktivnostih največ povedo njihove dejavnosti in aktivnosti. Znanost, učenje, umetnost in humor se v dejavnostih Hiše eksperimentov prepletajo v celoto. S tem obiskovalcem vzbudijo radovednost ter jim na enostaven in zanimiv način približajo naravne zakonitosti in pojave iz vsakdanjega življenja. Pri samostojnem raziskovanju in izvajanju poskusov se vsak obiskovalec uči resnic na »lastni koži« in taka šola je tudi najbolj učinkovita.
Kitajski pregovor pravi: »Slišal sem in sem pozabil. Videl sem in sem si zapomnil. Naredil sem in znam.« To zadnje se dogaja v Hiši.
Nahajajo se na Trubarjevi 39, v Ljubljani. Več najdete na: www.he.si

Poleg znanstvenih šovov, ki se bodo odvijali na enem delu dvorane, bomo za vas na drugi strani dvorane pripravili razstavni prostor s pravim sejemskim vzdušjem. Na stojnicah se bodo poleg e-Hiše s predstavitvami, poskusi in delavnicami za obiskovalce predstavila podjetja, društva, šole, organizacije, med katerimi so: GOAP, Mahle Letrika d.o.o., Generalštab Slovenske vojske, Fizik.si, Šolski center Nova Gorica, Pedagoška fakulteta iz Ljubljane, TAFR-študentska ekipa, OŠ Solkan in OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, Sphero roboti, Tim Cool Tool Slovenija, Univerza v Novi Gorici,…

 

Petek, 6.10.2017

Kitchen science” šov
v dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica
(Delpinova ulica 7, 5000 Nova Gorica, vhod z Rejčeve ulice)

BREZPLAČNE vstopnice si lahko rezervirate na fzng.eventbrite.com

Prijave za šole in skupine zbiramo na lea@e-hisa.si, do zapolnitve prostih mest.

URNIK ŠOVOV:

Prvi šov: 9:00 – 10:00 (180 prostih mest, prednost imajo šolarji)

Drugi šov: 10:30 – 11:30 (180 prostih mest, prednost imajo šolarji)

Tretji šov: 12:00 – 13:00 (180 prostih mest, prednost imajo šolarji)

Četrti šov:  Jajčkologija – dogodivščina Hiše eksperimentov
13:30 – 14:30 (180 prostih mest)

Peti šov: 17:00 – 18:00 (180 prostih mest)

Šesti šov: 19:00 – 20:00 (130 prostih mest)

20:00 – 21:00 Razstava zmagovalnih del fotografskega natečaja na temo “Visoka tehnologija” ter podelitev nagrad
 

 

Sobota, 7.10.2017

Kitchen science” šov
v dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica
(Delpinova ulica 7, 5000 Nova Gorica, vhod z Rejčeve ulice)

BREZPLAČNE vstopnice si lahko rezervirate na fzng.eventbrite.com

URNIK ŠOVOV:

Prvi šov: 10:00 – 11:00 (150 prostih mest)

Drugi šov: 11:30 – 12:30 (180 prostih mest)

Tretji šov: 13:00 – 14:00 (180 prostih mest)

 

Fotografski natečaj “visoka tehnologija”

V sklopu petega Festivala znanosti Nova Gorica 2017 objavljamo fotografski natečaj na temo “visoka tehnologija”. Namen natečaja je skozi fotografski objektiv zajeti “visoko tehnologijo”, ki se kaže z inovacijami in tehnološkimi napredki v modernem svetu.

V natečaju lahko sodelujejo vsi ljubiteljski in poklicni fotografi, ne smejo pa sodelovati osebe, ki so zaposlene pri organizatorju natečaja, in njihovi ožji družinski člani. Vsak udeleženec lahko sodeluje z največ 3 fotografijami.
Razpisni pogoji natečaja.

 

 

Peti Festival znanosti Nova Gorica 2017 je uspešno za nami.
Kar precej vas je, ki ste sodelovali na festivalu in prispevali k odlični izvedbi dogodka, zato se vam ob tej priložnosti lepo zahvaljujemo.
Dogodek je obiskovalcem postregel s kupom zanimivih vsebin, ki so bile vse dobro izvedene in obiskane. Večina dogajanja je tudi dokumentiranega, tako da si lahko v naši  galeriji ogledate več fotografij in posnetkov z dogodka.

Upamo, da vam je Festival znanosti Nova Gorica 2017 ostal v lepem spominu in da se vidimo ponovno na Festivalu znanosti Nova Gorica 2018!