Na letošnjem, že četrtem Festivalu znanosti Nova Gorica, bomo gostili prav posebne goste. Za znanstvene in laserske šove, ki bodo razveseljevali in navduševali obiskovalce vseh starosti, bodo v petek in soboto poskrbeli fiziki iz Univerze v Lundu (Švedska).

Znanstveni in laserski šov (The Lund University Physics & Laser Show) je predstava z neverjetnimi poskusi s pomočjo pritiska, elektrike, zvočnih in svetlobnih pojavov, dimom, ognjem in na koncu s fantastičnim in impresivnim laser šovom…skratka, NEPOZABNO DOŽIVETJE, ki ga ne smete zamuditi!

ZNANSTVENI IN LASERSKI ŠOV 

Znanstveni in laserski šov (The Lund University Physics & Laser Show) je predstava z neverjetnimi poskusi s pomočjo pritiska, elektrike, zvočnih in svetlobnih pojavov, dimom, ognjem in na koncu s fantastičnim in impresivnim laser šovom…skratka, NEPOZABNO DOŽIVETJE, ki ga ne smete zamuditi!Na letošnjem, že četrtem Festivalu znanosti Nova Gorica, bomo gostili prav posebne goste. Za znanstvene in laserske šove, ki bodo razveseljevali in navduševali obiskovalce vseh starosti, bodo v petek in soboto poskrbeli fiziki iz Univerze v Lundu (Švedska).

Pohitite in si brezplačno vstopnico rezervirajte na tej povezavi.
Trajanje posamezne predstave: 60 minut

Kratka predstavitev Univerze v Lundu

Univerza v Lundu se uvršča med 100 najboljših univerz na svetu. Ukvarjajo se z reševanjem kompleksnih problemov, globalnih izzivov in dela, ter tako skrbijo, da pridobljeno znanje in inovacije koristijo družbi. To dokazujejo tudi z vlaganjem svojih sredstev – dve tretjini investirajo v raziskave, eno tretjino pa v izobraževalne namene.
Študentom nudijo izobraževalne in raziskovalne programe v tehniki, znanosti, pravu, družbenih znanostih, ekonomiji, medicini, humanistiki, teologiji, likovni umetnosti, glasbi in drami. Po zadnjih podatkih naj bi univerzo obiskovalo 41.000 študentov ter 7500 zaposlenih. Več o univerzi najdete na tej povezavi.

Kratka predstavitev oddalka za fiziko na Univerzi v Lundu

​Oddelek za fiziko na Univerzi v Lundu, je največji oddelek za fiziko v Skandinaviji, z okoli 400 zaposlenimi.

Študentom nudijo približno 100  študijev iz fizike. Raziskave, ki jih izvajajo se raztezajo od bolj temeljne fizike, kot fizike delcev in teoretične fizike, do bolj uporabne fizike, kot je fizika zgorevanja in fotonika.

Predstavitev izvajalcev

PhD Johan Zetterberg

Doktoriral je na Univerzi v Lundu, kjer je preučeval in delal z lasersko diagnostiko pri študiju zgorevanja. Že kot študent je leta 1996 sodeloval pri ustanovitvi Znanstvenega šova, ko so v predstavi uporabljali le nekaj laserjev in projekcij. Tekom let se je šov razvijal, tako da sedaj na predstavah ki jih izvajajo, uporabljajo več kot 1000 posameznih laserjev in skoraj 100 projekcij, zaradi česar je mogoče prilagoditi predstavo različnim starostnim skupinam.


Per Olof Zetterberg

Že zgodaj se je odločil, da bo zapustil raziskovalne vode in se raje posvetil poučevanju fizike. Že več kot 20 let je vodilni profesor fizike na Univerzi v Lundu, saj mu je uspelo pripraviti najbolj zanimiv pouk fizike v državi. Njegov pouk fizike je obiskalo skoraj toliko študentov, kot na vseh drugih univerzah na Švedskem skupaj.
Per je ustanovitelj Znanstvenega šova, odgovoren pa je tudi za večino projekcij. Njegova je zasluga, da si je v dvajsetih letih predstavo ogledalo že skoraj 500 000 ljudi, na treh kontinentih.

 

Petek, 23.9.2016

Znanstveni in laserski šov
v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica
BREZPLAČNE vstopnice si lahko rezervirate na fzng.eventbrite.com

Prijave za šole in skupine zbiramo na info@e-hisa.si, do zapolnitve prostih mest.

URNIK ŠOVOV:

Prvi šov: 9:00 – 10:00 (150 prostih mest, prednost imajo šolarji)
LE ŠE 6 PROSTIH MEST!

Drugi šov: 10:30 – 11:30 (150 prostih mest, prednost imajo šolarji)
LE ŠE 4 PROSTA MESTA!

Tretji šov: 12:00 – 13:00 (150 prostih mest, prednost imajo šolarji)
LE ŠE 2 PROSTI MESTI!

Četrti šov: 13:30 – 14:30 (130 prostih mest)

Peti šov: 18:00 – 19:00 (150 prostih mest)

Šesti šov: 19:30 – 20:30 (70 prostih mest)

20:30 – 21.00 Razstava zmagovalnih del fotografskega natečaja na temo “Poskus” ter podelitev nagrad
v preddverju Kulturnega doma Nova Gorica

Sobota, 24.9.2016

Znanstveni in laserski šov
v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica
BREZPLAČNE vstopnice si lahko rezervirate na fzng.eventbrite.com

URNIK ŠOVOV:

Prvi šov: 9:30 – 10:30 (150 prostih mest)

Drugi šov: 11:00 – 12:00 (150 prostih mest)

Tretji šov: 12:30 – 13:30 (150 prostih mest)

 

Fotografski natečaj na temo “POSKUS”

V sklopu četrtega Festivala znanosti Nova Gorica 2016 objavljamo fotografski natečaj na temo “Poskus”. Namen natečaja je
skozi fotografski objektiv zajeti “poskuse”, ki se naravno dogajajo v naravi in okolju okoli nas ter na tak način prispevati k večjemu zanimanju in razumevanju naravoslovnih znanosti.

V natečaju lahko sodelujejo vsi ljubiteljski in poklicni fotografi, ne smejo pa sodelovati osebe, ki so zaposlene pri organizatorju natečaja, in njihovi ožji družinski člani. Vsak udeleženec lahko sodeluje z največ 3 fotografijami.  
Razpisni pogoji natečaja.