PRIJAVI SE NA LABIRINT 2019

E-Hiša predstavlja izziv iz robotike za festival Labirint 2019


IZZIV 2019: Verjetno si opazil/a, da je v mestih čedalje več štirinožnih prijateljev. Psi seveda morajo redno na sprehode, da se razvedrijo in opravijo potrebo. Večina ljudi ima pse zelo rada, pasjih iztrebkov pa ne mara nihče. Neodgovorni lastniki za svojimi kužki velikokrat ne počistijo in mestne ulice, pločniki in parki ostanejo onesnaženi. Kako bi ti mestne površine očistil/a pasjih iztrebkov s pomočjo robotov?


Si pripravljen/a vstopiti v svet robotike?

Najbrž že veš, kje vse danes ljudje uporabljamo robote in pri katerih delih nam lahko pomagajo ali nas celo nadomestijo? Kirurge v operacijskih dvoranah, strokovnjake za eksplozive v nevarnih situacijah, delavce v tovarnah, receptorje v hotelih …

Gotovo kdaj razmišljaš, kaj vse bi še lahko roboti opravili namesto ljudi? Morda imaš zamisel, kaj bi lahko naredili namesto tebe, tvojih staršev, učiteljev, hišnika, zaposlenih v kuhinji, zdravstvenih delavcev …? Sedaj imaš priložnost, da svoje zamisli preizkusiš v praksi!

Prijava in priprave

Prijaviš se lahko pri svojemu razredniku ali učitelju tehnike. Za več informacij spremljaj tudi objave na spletni strani festivala Labirint in Facebook stran festivala.

Zate smo v e-Hiši, novogoriški hiši poskusov, pripravili dva različna LEGO education kompleta, s pomočjo katerih boš lahko uspešno opravili IZZIV. Izbiraš med dvema starostnima kategorijama.

Vsi učenci v posamezni kategoriji bodo na dan dogodka dobili iste LEGO komplete za sestavo robota. Prav tako bodo prijavljeni pred dogodkom dobili točen časovni termin za sestavo in predstavitev svojega izdelka. Število prijav za posamezno kategorijo je omejeno (10 mest za WeDo 2.0 in 10 mest za Mindstorms EV3).

Če si učenec oz. učenka 1. do 5. razreda osnovne šole, te vabimo, da s pomočjo LEGO WeDo 2.0 kompleta sestaviš in sprogramiraš svojega robota.

Če si učenec oz. učenka 6. do 9. razreda osnovne šole, pa te vabimo, da s pomočjo LEGO Mindstorms EV3 kompleta sestaviš in sprogramiraš robota.

Katere kocke iz kompleta primernega za tvojo starost boš za izdelavo uporabil/a in kakšen program boš sestavil/a, za nas ni pomembno. Pomembno je, da na različne načine iščeš svojo izvirno rešitev IZZIVA – težave.

Primeri preteklih izzivov iz robotike:
  • 2018: Hrana se začenja kvariti od trenutka, ko jo poberemo s polja. Že stoletja ljudje iščemo načine, da bi zaščitili svojo hrano in jo ohranili varno. Si kdaj razmišljal kako bi lahko hrano več časa ohranil svežo? Razmisli kako bi ti lahko tvoj robot pomagal pri tem.
  • 2017: Odpadki so zelo velika okolijska težava. Vsak prebivalec Evrope naj bi ustvaril povprečno 481 kilogramov komunalnih odpadkov na leto. Kako bi tvoj robot lahko pomagal pri zmanjšanju odpadkov?
Za izdelavo naprave-robotka ti bo na dan dogodka na voljo:
  • En komplet LEGO Education (WeDo 2.0 ali Mindstorms EV3; odvisno od tvoje starosti)
  • Računalnik z ustrezno programsko opremo, s katero boš lahko programiral svojega robota
Pri izdelavi naprave-robotka, ki bo reševal zastavljeni problem, ti bodo mogoče v pomoč naslednji koraki:
  1. Raziskuj-išči rešitve (iskanje informacij in nasvetov, nabiranje izkušenj v robotiki in avtomatizaciji, iskanje rešitev podobnih problemov, )
  2. Izdelaj robotka in delaj poskuse (Če ti ni uspelo – ne obupaj, pojdi dalje 🙂 )
  3. Razmisli o realni ali razširjeni uporabnosti, ki jo ponuja tvoja napravica.

Tekmovalni dan

Svojo rešitev boš komisiji predstavil/a v Ajdovščini, 23. marca 2019, na zaključnem dnevu Festivala LABIRINT.

Na dan prireditve boš imel/a 1 uro časa, da iz LEGO kompleta (WeDo 2.0 ali Mindstorms EV3) sestaviš robota, ga sprogramiraš in z njim poskusiš na čim bolj inovativen način rešiti IZZIV, ki je bil predhodno objavljen.

Ko se bo ena ura iztekla, boš komisiji ter možnim obiskovalcem prikazal/a delovanje robota in razložil/a, kako si robota izdelal/a, sprogramiral/a in kako deluje. Lahko tudi nakažeš, kakšen bi bil robot v realni izvedbi, kako bi lahko še izboljšal/a svoj izdelek in kakšne so možnosti širše uporabe.

Želimo ti, da uspešno predstaviš svojo napravo-robotka in pri tem ujameš nove priložnosti in zadovoljstvo, ki ga lahko občutiš, ko nekaj sam ustvariš. Mnogi uspešni izumitelji niso bili odlični šolarji, bili pa so prepričani v svoje sposobnosti in bili neomajno vztrajni.

In še … ne obupaj, če na svoji šoli ne najdeš mentorja – pobrskaj po seznamu na spletni strani festivala Labirint. Vsi ti izvrstni raziskovalci in inženirji ti bodo z veseljem pomagali, če boš potreboval/a po moč pri svojem delu!

Za konec pa še misel:

»Vedno poslušajte otroke.
Morda imajo zamisli, ki se jih sami nikoli ne bi domislili.«

Alexander G. Bell, izumitelj telefona

Če potrebuješ dodatne informacije, lahko ti, tvoji starši ali učitelji pišete na labirint@festival-labirint.si. Lahko pa se obrneš tudi na e-Hišnico Karmen (karmen@e-hisa.si) ali e-Hišnika Primoža (primoz@e-hisa.si).

Prijava na e-hišine novice

Želite biti obveščeni o aktualnem dogajanju v e-hiši?
Za vse, ki želite spremljati, kaj se bo dogajalo pri nas in kaj
počnemo, smo pripravili e-novice, ki jih pošljemo na vaš e-naslov.

*obvezna polja