Obrazi svetlobe – 19. 9.

Sklop predavanj z mednarodno udeležbo se prične v petek, 19. 9. 2014, ob 18. uri v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica. Brezplačne vstopnice lahko rezervirate na fzng.eventbrite.com.

Je vesolje res tako črno?
Matic Smrekar, Zavod Z lahkoto!

Matica bomo najlažje prepoznali kot tistega strastnega zvezdogleda s kitaro. Če jo ima v rokah bodisi poučuje mlade kitariste bodisi zabava množice. Še najbolj domače se počuti med zvezdami, kjer ga prepoznamo kot opazovalca, predavatelja, organizatorja večjih taborov in drugih javnih dogodkov, vodjo mladinskih izobraževalnih programov, aktivista v okoljevarstvenih problemih in popularizatorja znanosti. Osebnostno ga prijatelji in znanci označujejo kot radovednega, strastnega sangvinika in kolerika, ki prisega na ekipno delo in razvoj. Udoben kavč s poležavanjem ni ravno njegovo domače okolje. Če že ne drugače, ga raje zamenja za tekaške copate ali kolesarski stol.

Izvleček predavanja

Vesolje se je rodilo z dramatičnim Velikim pokom. Je bila to svetloba? Ogromna eksplozija podobna jedrski bombi? Marsikdo se morda ne zaveda, da lahko vsak dan opazujemo rojstvo vesolja kar doma!
Če bi se znašli nekje v orbiti okoli Zemlje – kako bi bilo tam videti vesolje?
Svetloba je edina stvar, ki nam omogoča, da se na rahlo dotaknemo oddaljenega vesolja. Ko pogledamo v nebo, vidimo, da je večinoma povsem črno. Pa je res?
Kaj svetloba sploh počne v vesolju, koliko jo je in kako nastaja? Kam izginja? Morda pa najdemo odgovore v najbolj mističnih objektih – črnih luknjah!

Kako svetloba vpliva na človeka?
Dimitrij Živec, Intra lighting

Dimitrij je po izobrazbi diplomiran inženir strojništva, v življenju pa ga je vedno zanimalo še marsikaj drugega. Svojo tehnično izobrazbo povezuje z dizajn menedžmentom, trženjskimi izzivi in uporabniško izkušnjo. V podjetju Intra Lighting je Dimitrij več let vodil razvoj, pri čemer je podjetje prejelo mnoge mednarodne nagrade za dizajn in inovativnost. Zadnja tri leta vodi marketing. Z odličnim poznavanjem svetlobe, najmodernejše tehnologije na področju razsvetljave, zahtev energijske učinkovitosti in sodobnih bivanjskih trendov si prizadeva za ustvarjanje ljudem prijaznih svetlobnih rešitev.

Izvleček predavanja

Najnovejša znanstvena odkritja o bioloških danostih in človeškem življenjskem ritmu so dragocena osnova globljega razumevanja vpliva svetlobe na človekovo počutje in zdravje. Hkrati so odlično vodilo za razvoj svetil in izvedbo projektov osvetlitve, v katerih svetloba spodbuja našo aktivnost in učinkovitost ter ustvarja razpoloženje. Predavatelj bo predstavil dosežke raziskovalnega projekta podjetja Intra lighting, imenovanega Alpha programme.

Intra lighting

Je ponudnik arhitekturnih svetil in celovitih svetlobnih rešitev. 25 let izkušenj in globalna prisotnost jim omogočata, da s svetlobo najdejo rešitve za različne arhitekturne koncepte in tipologije prostorov. S svetili, ki so prepoznavna po inovativnosti, dizajnu, učinkovitosti, kvaliteti in trajnostnemu pristopu so postali pomemben igralec na svetovnem trgu.

Laserski žarki in opazovanje nevidnih barv v prozornih vzorcih
dr. Mitja Martelanc, Univerza v Novi Gorici

Mitja Martelanc je doktoriral iz področja analizne kemije v Laboratoriju za prehrambeno kemijo na Kemijskem Inštitutu Ljubljana. Zadnja tri leta je delal v Laboratoriju za raziskave v okolju kot podoktorski sodelavec na evropskem projektu Trans2Care in kot asistent na Fakulteti  za znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici. Njegovo raziskovalno delo temelji predvsem na razvoju analiznih metod z uporabo kromatografskih tehnik sklopljenih z lasersko detekcijo. Razvite metode se aplicirajo za analizo biološko aktivnih snovi v bioloških vzorcih (npr. rastlinski ekstrakti, serum, celice,…).

Izvleček predavanja

Različne barve nas obdajajo posvsod okoli nas. Kamor pogledamo vidimo določeno bravo ali celo paleto barv (npr. mavrica). Zakaj je pravzaprav svet okrog nas tako pisan in lep? Zakaj so predmeti prav take barve kot jih vidimo? Zakaj so nekatere stvari prozorne (ali so res)? Kako se uporabljajo svetlobni žarki v znastvene namene? Kaj in kje lahko vse merimo s pomočjo  svetlobe? Kašno vlogo imajo laserski žarki pri meritvah? Na ta in mnoga druga vprašanja v zvezi z barvami bomo odgovorili skozi to predavanje.

Elettra: kako lahko s svetlobo razkrivamo nevidno
Franco Zanini, Elettra Sincrotrone Trieste

Franco Zanini je diplomiral iz fizike na Univerzi v Trstu in je trenutno raziskovalec na Elettra Sincrotrone Trieste, kjer dela na področju kmetijskih in živilskih tehnologij in analize kulturne dediščine. Poučuje uporabno kemijo na specialističnem študiju  arheologije v Ogleju (skupni program Univerze v Trstu, Univerze v Udinah in Univerze v Benetkah) in uporabno fiziko na Univerzi v Kalabriji.

Izvleček predavanja

Iz česa so sestavljene beljakovine? Koliko še lahko zmanjšamo elektronske naprave? Koliko in kateri drobni delci onesnažujejo zrak, ki ga dihamo? Kaj se dogaja na površini preparele arheološke najdbe? Kako proizvajati visokokakovostne prehrambene sestavine?

Franco Zanini, fizik, nam bo povedal, kako raziskovalci na Elettri vsak dan uporabljajo sinhrotronsko svetlobo izjemnih lastnosti in z njeno pomočjo iščejo odgovore na najrazličnejša vprašanja povezana z zgradbo snovi. Za dobrobit znanstvene skupnosti in industrije.

Elettra Sincrotrone Trieste

Elettra Sincrotrone Trieste je mednarodni raziskovalni institut namenjen znanosti in industriji. Tamkajšnji številni analitični instrumenti izkoriščajo sinhrotronsko svetlobo, elektromagnetno valovanje izjemnih lastnosti, za razkrivanje zgradbe in obnašanja atomov in molekul, lastnosti materialov in najučinkovitejših metod zdravljenja. Elettra Sincrotrone Trieste želi prispevati k rešitvi globalnih izzivov na področjih fizike, kemije, biologije, farmakologije, medicine, inženiringa, nanotehnologij in varovanja kulturne dediščine.

Sobotno znanstveno dopoldne – sobota 20. 9.

 

Na sobotnem znanstvenem dopoldnevu vas bodo na prizorišču pričakali zanimivi interaktivni poskusi, demonstracije in delavnice s pomočjo katerih boste spoznavali obraze svetlobe. Predstavili vam jih bodo znanstveniki in strokovnjaki, ki se svetlobo poklicno ukvarjajo, svoje zanje pa radi delijo s vsemi, ki jih skrivnostni pojavi svetlobe zanimajo.

Dogajanje se bo ob 10. uri pričelo s pozdravnim nagovorom župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona.

Univerza v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici je v našem prostoru prisotna že 19 let. V tem času smo postopoma rasli in danes izvajamo sedem programov prve stopnje, šest programov druge stopnje in sedem programov tretje stopnje (www.ung.si). Študijski programi so tesno povezani z delovanjem dvanajstih zelo uspešnih laboratorijev in centrov. Več o naših študijskih programih je na voljo na www.ung.si.

Laboratorij za raziskave v okolju in Fakulteta za znanosti o okolju bosta na Festivalu znanosti predstavila čiščenje obremenjenih vod s fotokatalitičnimi premazi in UV svetlobo. Laboratorij za fiziko organskih snovi in Fakulteta za aplikativno naravoslovje pa bosta predstavila delovanje in uporabo termo kamere (v sodelovanju s SIQ).

Hiša eksperimentov

Ustanova Hiša eksperimentov je bila ustanovljena leta 1996. Od maja 2000 deluje v stalnih prostorih na Trubarjevi 39 v Ljubljani. Je prvi nacionalni (slovenski) center znanosti tipa »izvedi sam«. Od pridobitve stalnih prostorov nas je obiskalo preko 350.000 obiskovalcev iz cele Slovenije, priredili pa smo tudi več kot 5.300 znanstveno-promocijskih interaktivnih predavanj, pripravili kar nekaj delavnic za osnovnošolce, srednješolce in učitelje, prirejamo znanstveno-promocijska tekmovanja osnovnošolcev, srednješolcev in študentov ter osveščamo javnost o pomenu raziskovanja, pridobivanja znanja, sklepanja, postavljanja hipotez, njihovih preverjanj in ustvarjanja. Smo član uprave evropskega združenja centrov znanosti (ECSITE), kjer aktivno sodelujemo kot svetovalci in s predstavitvami dobrih praks.

Na Festivalu znanosti Nova Gorica se nam pridružite v šotoru Hiše eksperimentov, kjer boste pod vodstvom naših demonstratorjev sami izdelali enostavne a zanimive eksperimente s področja vida in svetlobe.

Center eksperimentov Koper

Center eksperimentov Koper je raziskovalna organizacijska enota Društva matematikov, fizikov in astronomov Koper. Ukvarja se z razvojem in izvajanjem neformalnega izobraževanja, priročnih eksperimentov, spodbujanjem mladinskega raziskovanja ter popularizacijo znanja in znanosti; organizira in izvaja predavanja, delavnice, javne predstavitve, okrogle mize, konference, razstave.

Center eksperimentov Koper je tudi izkustveni center. V njegovih prostorih si obiskovalci nabirajo spoznanja in izkustva na zanimiv ter zabaven način z eksperimenti »naredi sam«. Če želijo, jim pri tem pomagajo demonstratorji. V prostorih Centra eksperimentov Koper domuje tudi muzejska zbirka učil in naprav. Nastala je s ciljem ohranjanja znanstvene in tehnične dediščine ter osveščanja javnosti o njenem pomenu.

Immaginario Scientifico

Dotikati se, raziskovati, reproducirati naravne pojave, ponovno najti čar v skrivnostni lepoti narave, eksperimentirati in se pri tem zabavati, uživati v raziskovanju, okusiti odkritja in se podati skozi pustolovščino znanosti: to so nameni Immaginario Scientifico, interaktivnega multimedijskega muzeja znanosti Furlanije Julijske krajine.

Immaginario Scientifico ima sedež v Trstu in Pordenonu, središče pa v krajih Montrealle Valcellina in Tavagnacco. Namen “razširjenega centra znanosti” je širjenje znanstvene in tehnološke kulture z muzejskimi potmi, ki jih sestavljajo zabavne in barvite interaktivne postavitve, z začasnimi razstavami s spektakularnimi podobami v gibanju, z didaktičnimi in didaktično – ludičnimi aktivnostmi, s ciklusi konferenc in delavnic, s številnimi in vsakič drugačnimi priložnostmi za obisk in zabavo.

Miran Tratnik in demonstracija poskusov s svetlobo

Miran Tratnik je profesor fizike na gimnaziji v Novi Gorici. Ukvarja se tudi s promocijo znanosti v  javnosti. Pred nekaj leti je vodil oddaje »Inštrukcije iz fizike« na TV Primorka. Z e-Hišo poskusov je sodeloval, ko je organiziral in bil mentor dijakom, ki so opisali nekatere poskuse v hiši. Že na lanskem festivalu znanosti je nastopil s fizikalnimi čarovnijami. Je mentor dijakom, ki tekmujejo v odpiranju fizikalnih sefov v Izraelu in organizator slovenskega državnega tekmovanja.

Kaj nam bodo razkrili poskusi? Svetloba prenaša energijo, svetloba omogoča, da vidimo – tudi v barvah, svetloba se odbija, lomi in uklanja. Na predstavitvi bomo videli poskuse, ki nas prepričajo o prej naštetem. Nekateri bodo izvedeni kot klasični eksperimenti, drugi kot čarovniški triki.

Ana Žerjal in znanstvena ustvarjalnica za najmlajše

Ana Žerjal je študentka kiparstva na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ki svoje znanje o likovnih veščinah rada prenaša na mlade raziskovalce. Poleg osnovnih praks likovnih tehnik, rada raziskuje likovno izražanje na drugačne, eksperimentalne, nekonvencionalne načine – to je kako iz muhe, narediti slona.

Likovna ustvarjalnica je primerna za otroke vseh starosti. Izdelovali bomo izdelovali nove, nematerialne materiale, optične iluzije iz enega najpogostejših materialov, ki nas obkroža v vsakodnevnem življenju – papir. Izdelali bomo taumatrope, ki so optične igrače in predhodniki gibljive slike, animacije, filma …

(Delavnica je namenjena animaciji, ne varstvu otrok.)

HackerSpace GO

HackerSpace GO je skupni laboratorij informatike in elektronike kjer se navdušenci srečajo in skupaj ustvarjajo nove stvari. Vsakdo je pa prost, da uporablja naše naprave tudi za lastne projekte! Dobivamo se v soboto in nedeljo popoldne v ulici Montello 9 v Gorici. V tem trenutku ustvarjamo bromograf, oz. napravo za izdelovanje tiskanih vezij, urejujemo naše serverje, in izdelujemo sistem za avtomatično najavljanje prisotnih. Odprti smo pa do novih in zanimivih projektov, in kdorkoli lahko predstavi svojo zamisel!